Ellenségünk a közöny, szövetségesünk minden változást akaró fiatal.

ZöldFront

ZöldFront és a jövő

Hova jutottunk, mit értünk el három hónap alatt?

2015. április 03. - BogolyMárton

Nagyjából három hónappal ezelőtt egy romkocsmában merengve (Orbán Viktor imádta volna) többedmagammal arra jutottunk, hogy létre kellene hozni egy politizáló, a közéletért rettentően érdeklődő ifjúsági mozgalmat. Többségünknek ilyen-olyan kötődése volt a PM-hez, ezért nem is kellett sokáig gondolkozni azon, hogy ne egy átlagos ifjúsági szervezetet hozzunk létre, hanem a PM-hez lazán kötődő baloldali zöld közösséget, melynek célja, hogy minél több fiatallal megismertessük a balos zöld gondolkodást.

Hát így kezdődött.

 

 

Szerencsére a PM-en belül nagyon nagy fogadókészségre talált az ötletünk. Rövid időn belül minden támogatást megkaptunk a párt elnökségétől, leginkább Szabó Tímeától és Karácsony Gergőtől. Így nagy lelkesedéssel és őszinte hittel elkezdtünk szervezkedni.

A feladat hatalmas, hiszen egy olyan országban akarunk boldogulni, ahol mind a mai napig (hála az MSZP-SZDSZ kormánynak és Gyurcsánynak) a fiatalok körében ciki balosnak lenni. Sőt, talán nagyobb probléma, hogy sokan nem is tudják mit jelent baloldalinak lenni, max annyit látnak, hogy a magukat baloldalinak mondó személyek utálják Orbánt. Pedig a baloldaliságnak, a baloldali zöld politikának nem is lehetne nagyobb létjogosultsága mint mostanában. Mire gondolok? Körülbelül négymillió ember él a létminimum alatt. Nagyjából egymillió dolgozó keres kevesebbet, mint a létminimum. Kicsit sem túlzó becslések szerint 170 ezer 18 év alatti él ma Magyarországon olyan házban/lakásban ahol nincs áram és/vagy víz. És (sajnos) a trendek azt mutatják, hogy minden évben a helyzet csak romlik.

Hol van itt az esélyegyenlőség, az igazságosság vagy a szolidaritás? Sehol.

 

ubz_5a.jpg

 

Itt jön el a mi feladatunk. A(z) (új)baloldalnak arról kell szólnia, hogy csökkenti a társadalmi különbségeket, esélyt ad az esélyteleneknek. Nincs kettős mérce. Lehet valaki meleg, zsidó, cigány, ateista, keresztény nem számít. Csak az számít, hogy megkapja az esélyt az államtól, amivel felemelkedhet. A rászorultsági elv megbukott, hogy ezt mi bizonyítja? A pár sorral feljebb említett adatok.

Ezért jött el az újbaloldal ideje, hogy új módszerekkel adjunk választ régi, égető problémákra. A társadalmi válságra, amiben vegetálunk. Arra, hogy emberek milliói élnek embertelen körülmények között. És ez nem csupán arról szól, hogy nekünk mekkora a szívünk, és szolidárisak vagyunk. Nem, ez nem csak erről szól. A másik ok, hogy nem lehet sikeres egy ország ahol hatalmasak a társadalmi különbségek, mint itthon pl. Budapest és Szabolcs-Szatmár vagy Borsod megye között.

Nincs értelme tovább toldozgatni, foltozgatni a szociális hálót. Egyszerűen megbukott.

 

Eljött az alapjövedelem bevezetésének az ideje. Amivel egy új országot teremthetünk. Egy olyan országot, ahol mindenki megkapja az esélyt a felemelkedésre, a továbbtanulásra, a jólét megteremtésére. Ha nagyon kapitalistaként akarnék fogalmazni (ami baromira nem vagyok), akkor az állam befektet a polgáraiba, azzal a céllal, hogy egyszer visszakapja ezt a pénzt (hiszen a gazdagok többet fognak adózni).

Mire jó ez az egész? Arra, hogy senkit nem hagyunk magára! Egy nálam bölcsebb ember szavaival élve: Mi, újbaloldaliak azt valljuk, olyan politikára van szükség, amelyik világosan tagadja a „mindenki annyit ér, amennyije van világát”, és azt mondja, hogy „minden ember egyenlő”, mert nincs másodrendű állampolgár!

 

 

Az építkezést a ZöldFronttal három hónapja kezdtük el. Ma már Budapesten kívül jelen vagyunk Sopronban, Szombathelyen, Tatabányán, Dunaújvárosban, Szentendrén és lassan Pécsen, valamint Szegeden is elindulunk.

Nagyon sok a feladatunk, hiszen egy átlag fiatalnak nem világos, mit jelent a baloldaliság, a "zöld" gondolatról, pedig max annyit lát, hogy külön kell szedni a szemetet. Pedig egy mondattal tökéletesen össze lehet foglalni, mi a baloldali zöld eszme: a fenntartható jövő, a szolidáris jelennel kezdődik.

 

 

BogolyMárton, ZöldFront alapító

 

U.i. ha egyetértesz velünk, ne fogd vissza magad, gyere és csatlakozz! http://bit.ly/1xL3iYC

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfront.blog.hu/api/trackback/id/tr307336638

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Katalizátorral épül meg az újfehértói huladékhasznosító 2015.10.08. 10:50:23

Egy, a napokban megjelent kormányrendelet-tervezet szerint az Újfehértó és Térsége Komplex Hulladékhasznosító Zrt. által létrehozni kívánt hulladékfeldolgozó nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé fog válni, ami nagymértékben felgyorsíth...

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.04.04. 15:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

népoldali 2015.04.12. 09:39:14

UJABB BALIB HABLATY FELMELEGITETT FORMÁBAN.
Nincs baloldal és nincs jobboladal.Csak pézoldal és népoldal.
Aki a pénzoldal szekerét tolja az magát bal-vagy jobboldalnak deffiniálja,és világmegválto ötletekkel bombáz.
Pénzoldal az öszes párt fejesek média,népoldal mindeki más ,
Aki "munkás" ,tehát bármely szellemi vagy anygi javat állit elö,nincs ideologiája csak mentalitásának hagyományának megfelelöen akar élni,tiszeteséges körülmények között itt és most,nem pedig valami "boldog jövöben..".
Mi népoldiak,2008 tol pártban is,2014 ben indulva is a választáson,,mindkét oldaltol kirekesztetten,honlapjaink szétbombázva,stb, tulnyomórészt egyzerü emberek dolgozók,NEM ÉRTELIÉGIEK !! nem változtatni, hanem helyerállitani kivánjuk az dolgokat az örök erkölcsi értékek alapján.Ezért tnem vagyunk,"baloldalaik".,
De "jobbosok" sem merrót a poros konzervatizmus pont a világmegmegváltó 68 as reinkarnácioknak nyújt táptalajt.
SE NEM JOBB SE NEM BAL MUNKÁS ÉS MAGYAR!
Ti is jobban tennétek ha tisztelnétek népünk eredendöen tradicinalista,provoinciális,változtatásoktol irtózó mentelitását, és népoldaliként-ha kell egész naveltetésekkel szembefordulva- az egyszerü szegémy emberek oldalára állnátok a a liberálisok,nácik,bal-sé jobboldali pénzoldaliakkel szemben,mit ahogy népünk többsége is népldali,ami ma a KÖZÖNY magatartásában mutatkozik meg.
Üdv András,
nepoldali@hotmail,.hu 20 911 9565
Népoldali Párt

Aarcher 2015.04.12. 09:40:56

Jól hangzik, hajrá!!

szemésfül 2015.06.12. 18:33:11

a zászlóról (vagy címerről): nekem ez a jelentéssel bíró kép épp a megcsontosodott és agresszív régit mutatja, nem az újat és nem is a zöldet. 19. századi stílusú furcsa forma címer, ami nagyon erősen (dupla csíkkal) bezárja a vörösen sugárzó (esetleg vörös dicsfénnyel kerített) levágott, naturálisan rajzolt öklöt. A címeren oda nem illő súlyos betűkkel az egymástól külön élő szavak, és mögötte szürkével komorított Fradi csíkos szövet. Az egész kép inkább régi és dogmatikus, és a piros majd szürke majd zöld csíkok értelmezhetetlen zavarával terhelt.
Nincs benne ív, jövő, nyitottság, valódi zöld és sokszínűség. Ez lenne a PM, ifjúsági és civil szervezete?

Móczó József 2016.08.01. 13:19:43

Éljen az FNA!! Éljen a Feltétel Nélküli Alapjövedelem!!
süti beállítások módosítása