Ellenségünk a közöny, szövetségesünk minden változást akaró fiatal.

ZöldFront

Esélyt a felemelkedéshez!

Újbaloldali ajánlat a fiataloknak

2015. október 08. - BogolyMárton

Miközben két jobboldali párt verseng a hatalomért: a (néha-néha szélső)jobboldali Fidesz és gyárilag szélsőjobboldali Jobbik, a baloldal sehol! A régi baloldal nem csak magát járatta le, de földig rombolta a "baloldaliságot" is - így ma nincs ütőképes magyar baloldal. Ezért elérkezett az idő, hogy felálljunk a kényelmes fotelből, kimenjünk az utcára és beszélgessünk a fiatalokkal, arról, hogy miről szól az újbaloldaliság, egyáltalán mit akar egy újbaloldali szervezet..? Pontosan ezért indítjuk el országjáró kampányunkat, melyen elsősorban 4 téma köré építve akarjuk bemutatni a ZöldFrontot, a PM-et. Oktatás, munkahelyteremtés, zéró korrupció - és az Alapjövedelem.

Kezdjük az oktatással.

 

 

Tudástársadalmat akarunk, hiszen azok a nemzetek sikeresek, amelyek a lehető legtöbbet áldoznak oktatásra, és mert meg kívánjuk adni a társadalmi felemelkedés lehetőségét minden magyar fiatalnak, kivétel nélkül. Fontos leszögezni, hogy amikor "tudástársadalomról" beszélünk, az nem azt jelenti, hogy nem tartjuk fontosnak a szakképzést, de észre kell venni azt a tényt, hogy az az ország amely sokat költ oktatásra és képzésre, hosszú távon is javítja a gazdaság versenyképességét.

 

A magyar kormány brutálisan alulfinanszírozza az oktatási rendszert. 2010-ben még többet költöttünk, mint a csehek és a szlovákok. Mára ez megváltozott. A Fidesz-kormány 2010 óta elindított változásainak "köszönhetően" pont a hátrányosabb helyzetűeket fosztjuk meg az előrejutás lehetőségétől, ami megint csak lehúzza az egész ország gazdasági teljesítményét.

 

finnek alig írnak leckét, viszont a PISA-felmérésekben parádésan szerepelnek. Ezzel szemben a magyar diákok sokat tanulnak, de valahogy mégsem hasznosan. Az OECD-országokban a 15 évesek készségeit vizsgáló PISA-felmérésben legutóbb, 2012-ben romlottak a magyar diákok eredményei. A PISA-felmérések szerint a diákok tanulási eredményeit 73%-ban az határozza meg, hogy az ország melyik részén járnak iskolába. Vagyis az irányítószámuk..

 

Hogy mi erre a megoldási javaslatunk?

 

kepernyofoto_2015-10-08_16_36_01.png                                                 A képen Horváth Zsófia a ZöldFront társelnöke.
 

 

             Befogadó iskolákat és egyetemeket: a PM (ZöldFront) a jövő pártja, a fiatalok pártja!

 

 

 1. A tanszabadság helyreállítása.

a) Megszüntetjük a KLIK-et.

b) A pedagógusoktól európai bérekért európai eredményeket várunk -- de nem szólunk bele a munkájukba, a tankönyv-választásukba.

2. A gimnáziumi és szakközépiskolai férőhelyek számát növeljük, hogy mindenki továbbtanulhasson.

3. Azonnali hatállyal visszaállítjuk a tizennyolc éves korig tartó tankötelezettséget, hogy a gyermekek tanulhassanak.

4. A készségfejlesztést állítjuk a középpontba, új bölcsődei férőhelyek, korai fejlesztés, fejlesztőpedagógusok, iskolapszichológusok, gyógypedagógusok segítségével biztosítjuk az esélyegyenlőséget, a sikeres integrációt, s akadályozzuk meg a hátrányos helyzetű gyerekek lemorzsolódását.

5. Mindenkinek jár egy második esély: az alacsony képzettségűek számára kiterjedt felnőttképzési programokat fogunk biztosítani.

 

                                                                                    ***

 

6. Ingyenes első diploma! Ingyenes, mindenki számára tandíj-mentes alapképzést biztosítunk.

7. Növeljük a keretszámokat, helyreállítjuk a megszüntetett szakokat és az egyetemi autonómiát!

8. Kiterjedt egyetemi felkészítő- és ösztöndíj-programokat alakítunk ki a hátrányos helyzetű fiatalok számára. Zölddé tesszük az egyetemeket, főiskolákat!

9. Minden fiatalt hozzásegítünk a nyelvvizsgához.

10. Eltöröljük a röghöz kötést! Nem lesz muszáj itthon maradni, de érdemes lesz.

 

Most persze azt gondolhatja magában az olvasó, hogy mindez szép és jó, de miből...?? Például azonnal leállítjuk a pazarlást (stadionépítés) és Paks II-t, de ez csupán két példa, még bőven lehetne sorolni.

Fontos tisztázni ez nem egy kormány-program. Mindez elsősorban arról szól, hogy a fiatal, az érdeklődő, a választó tisztában legyen azzal mit akarna a ZöldFront, a PM, ha döntéshozói pozícióba kerülne. 

 

Esélyt mindenkinek! Nem csupán Buda bizonyos részeibe született gyerekeknek, hanem mindenkinek! Olyan országban éljünk, ahol legalább az esélyt megkapja mindenki. Nem többet. Az esélyt a felemelkedéshez.

Új. Bal. Zöld.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfront.blog.hu/api/trackback/id/tr607949940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárvári Károly 2015.10.09. 07:43:22

Buda az, meg a faszom,. Tán Buda Marci??????

Bertalan Fábián 2015.10.09. 11:57:20

A finn példa tényleg jó, de ha a trend folytatódik, akkor inkább elrettentésként.
A PISA eredmények romlanak, azok a híresen jó, 10..15 éves eredményeket pedig nem kellene a mai rendszer eredményének betudni. Főleg a fiúknál és a bevándorlók gyerekei között tapasztalható nagy visszaesés.
Ami a magyar helyzetet illeti: az irányítószám tényleg sokat számít, de egy idealisztikus program helyett először nem ártana megnézni mi van a dolgok hátterében. Milyen környezetben élnek, milyen példaképek vannak a rosszul teljesítő gyerekek előtt? Vannak-e munkahelyek ahová kellene a tudás? Ami van az mennyivel kevesebbet fizet mint 200..400kmre nyugati irányban? A közalkalmazottak közül mennyi tehetséges szakember vállalja hogy azon a vidéken dolgozzon, és miért csak annyi?
süti beállítások módosítása