Ellenségünk a közöny, szövetségesünk minden változást akaró fiatal.

ZöldFront

Munkát, kenyeret, fesztiválbérletet!

Újbaloldali ajánlat a fiataloknak

2015. október 11. - BogolyMárton

Miközben két jobboldali párt verseng a hatalomért: a (néha-néha szélső)jobboldali Fidesz és gyárilag szélsőjobboldali Jobbik, a baloldal sehol! A régi baloldal nem csak magát járatta le, de földig rombolta a "baloldaliságot" is - így ma nincs ütőképes magyar baloldal. Ezért elérkezett az idő, hogy felálljunk a kényelmes fotelből, kimenjünk az utcára és beszélgessünk a fiatalokkal, arról, hogy miről szól az újbaloldaliság, egyáltalán mit akar egy újbaloldali szervezet..? Pontosan ezért indítjuk el országjáró kampányunkat, melyen elsősorban 4 téma köré építve akarjuk bemutatni a ZöldFrontot, a PM-et. Oktatás, munkahelyteremtés, zéró korrupció - és az Alapjövedelem.

Az oktatással kezdtük, folytassuk a munkával.

 

 

Tudtátok, hogy ma Magyarországon nagyjából egy millió magyar ember dolgozik minimum napi 8 órában, de a fizetésük a létminimumot sem éri elA magyar gazdaság ma képtelen kellő mennyiségű és minőségű munkalehetőséget teremteni. Minderre pedig több százezer munkanélküli, több százezer külföldön munkát vállaló magyar, százezernyi közmunkás és a munka világán kívül rekedt emberek óriási tömege a tanú. A helyzet a fiatalok körében is súlyos. Itthon a fiatal munkanélküliek aránya 20% körül van, nagyjából ott ahol 2008-ban volt, a válság előtt.

Már az elején le kell szögeznem: a megoldást erre nem a kiszolgáltatott és bizonytalanságban tartott dolgozók által végzett olcsó bérmunka, és nem is a megalázó, feudális függést jelentő közmunka jelenti. Épp ellenkezőleg!

                                         

                                         Nem akarunk összeszerelő műhelyt Magyarországból!

 

Az ország érdeke, hogy minél több magas hozzáadott értéket előállító, megfelelően képzett, tisztességesen kereső és kellőképpen megbecsült munkavállalónak kínáljon lehetőséget. Ezzel kell összhangba hozni a gazdaság- és vidékfejlesztést, a képzést és oktatást, a munkajogot, az adórendszert, a társadalmi érdekegyeztetés rendszerét, a foglalkoztatás- és szociálpolitikai intézkedéseket. Olyan politikára van szükség, mely hosszú távon javítja a magyar kis- és közepes vállalkozások helyzetét, tisztességes piaci viszonyokat teremt és alkalmas a gazdaság végletes kettészakítottságának felszámolására.

 

A fizetések emelésének fontosságáról ebben az írásban szó sem fog esni, miközben magától értetődőnek kell lennie, hogy például a nettó minimálbér emelése legalább a létminimum szintjére nem csak morális kötelezettségünk, hanem még a termelékenységi és így a bérfelzárkózásunkat is szolgálja.

 

 

                                 Hogy pontosan mik kínál a PM (ZöldFront) a magyar fiataloknak?

 collageimage.png

 

 

Szolgáltató-központok: a munkaügyi kirendeltségek helyett szolgáltatóközpontokat hozunk létre, hogy személyre szabott, célzott munkaerő-fejlesztéssel és –közvetítéssel segítsék a friss diplomások munkába állását. A központok képzéssel és mentorálással egybekötött tartós segítséget nyújtanának. 

Utazási támogatás és képzési utalványok: a munkakeresők számára utazási támogatást, az alap és középfokú végzettséggel rendelkező munkanélkülieknek képzési utalványt adunk, hogy szakmát, nyelvtudást, versenyképes ismereteket szerezhessenek.

Zöld munka: a lakásállomány fokozatos energetikai korszerűsítésével több 10 ezer munkahelyet teremtünk az épületszigetelés és a zöldenergia-ipar területén.

Garantált képzést vagy munkát ajánlunk a 30 év alatti tartósan munkanélkülieknek. A 35 év alattiakat az üzleti terv elkészítéséhez és a vállalkozási ismeretek elsajátításához nyújtott szakmai segítséggel, tőkével és hitellel ösztönözzük saját vállalkozás indítására.

Biztos gyakornoki lehetőségek: a pályakezdőknek járulék-kedvezménnyel ösztönzött gyakornoki lehetőséget biztosítunk már felsőfokú tanulmányaik ideje alatt is. 

Segítjük a vidéken munkát vállalókat: az új telepes program keretében segítjük a vidéken munkát vállaló, képzett fiatalok letelepedését.

 

 

Hogy mi ebből a lényeg?

Az, hogy a kevésbé képzett, vagy képzett, de alacsonyabb pozícióban dolgozó munkavállalóknak is joguk van a normális (polgári?) élethez! Célunk egy olyan társadalom, melyben a kemény munka és tanulás a meghatározó a jövedelem szintben, s nem pedig az ügyeskedés, vagy a jó kapcsolatok. 

 

Új. Bal. Zöld. 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfront.blog.hu/api/trackback/id/tr67957454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2015.10.12. 07:38:13

A nagy francokat kell barkit is tamogatni. Ott volt az iskola, 23 eves koraig barki tanulhatott barmit ingyen.
Utana tessek menni dolgozni es nyomorogni... ha mar lusta volt vki tanulni.

Sajnaloooom :-)

Advanced Flight 2015.10.12. 07:38:18

Jó ,akkor nézzük egyesével.

Szolgáltató-központok: attól, hogy máshogy hívjátok, még nem lesz több munkalehetőség. Nagyjából a munkaügyi kirendeltségek is ezt csinálják, amit leírtatok. HOgy nem túl nagy lelkesedéssel? hát igen, az ottani alkalmazottak sincsenek megfizetve :-)

Utazási támogatás és képzési utalványok: ez ok.

Zöld munka: a lakásállomány fokozatos energetikai korszerűsítése mégis hogy lesz megvalósítva? előírjátok a lakosságnak, hogy mindenki cseréljen x éven belül kazánt meg nyílászárókat? népszerűek lesztek....

Garantált képzést vagy munkát ajánlunk a 30 év alatti tartósan munkanélkülieknek: az utána következő mondat köszönőviszonyban sincs ezzel a felvezetéssel.....

Biztos gyakornoki lehetőségek: mégis hol? mert kedvezmény a pályakezdők alkalmazására most is van, de garantált helyeket hol és hogyan fogtok biztosítani?

Segítjük a vidéken munkát vállalókat: szuper, de minek, vidéken még annyi munka sincs, mint Bp-en, inkább fordítva kéne.

Szumma: ez így nagyon karcsú.

BéLóg 2015.10.12. 07:38:23

Hajrá Gyerekek!
De azért eccerű diplomásként jó lenne aztat is megvitatni, hogy HONNAN, MIBŐL lesz a sok-sok szociális juttatásra pénz. Hacsak nem a pénzfáról ugye, vagy hitelből, esetleg? Aztán meg el lehet gondolkodni azon, hogy míg Indiában (éltem ott egy picinyke ideig) azt láttam, hogy a diplomás mérnök olyan munkát végez mint Magyarországon a szakmunkásképzőt végzett diák, mi lesz ha a "kedves pénztermelő multi" azt mondja, b+ itt a sok diplomás fickó qrvanagy hozzáadott értékkel, inkább elmegyek Indiába sóért, mezítláb, mert ilyen kőcséges munkavállalókra egyáltalán nincs szükségünk!
Gondolom azt szintén tudjátok, KIZÁRÓLAG azért nem Kínában mg Indiában vannak azok az "átkozott" összeszerelő üzemek amelyekből TI nem kértek, mert a bides kapitalista menedzsereknek büdös (szó szerint) Ázsiába járni, netán oda kiköltözni.
De sebaj. Mi kib....szuk az összeszerelőket, már tolják is át a mobil gépeket mondjuk Ukrajnába, az Új Bal Zöld meg létrehozhatja a mentorközpontokat az üresen tátongó csarnokokban!

Egyébként ha ilyen komolyan veszitek, be fog benneteket előzni a Kétfarkú Kutyapárt az "Ingyen sört mindenkinek" akcióval, szerintem arra többen fognak szavazni.

midnight coder 2015.10.12. 07:38:28

"A magyar gazdaság ma képtelen kellő mennyiségű és minőségű munkalehetőséget teremteni."

Nem bizony. Mégpedig azért nem, mert a munkahelyteremtéshez tőke kell, és képzett munkaerő. A képzett munkaerő viszont kimegy a kinti 4x-es fizu miatt. A képzetlen viszont túl drága - a magyar minimálbérből Indiában elfogalkoztathatsz egy egész falut.
Hazai tőke pedig - hála a 40 év szocializmusnak, a privatizációnak ami során a szocik szétlopták az országot, és az elmúlt évtizedek vállalkozásellenes környezetének - nem igazán van. A multik pedig annyit fizetnek, ami megéri nekik.

"Már az elején le kell szögeznem: a megoldást erre nem a kiszolgáltatott és bizonytalanságban tartott dolgozók által végzett olcsó bérmunka, és nem is a megalázó, feudális függést jelentő közmunka jelenti."

Az emberek jelentős részéből ha megfeszülsz sem csinálsz agysebészt. Vagy mert hiányzik hozzá az IQ-juk, vagy mert olyan környezetből jönnek, ami nem igazán motiválja őket. A közmunkának pont az az előnye, az eddigi gyerekért segílykét megoldással szemben, hogy a polgár nem otthon (vagy a komcsmában) ül a segély mellett, hanem bejár dolgozni. A gyerek sem abban nő fel, hogy az a követendő életstílus, hogy otthon ülünk, és mihelyt biológiailag már képesek vagyunk rá, csinálunk pár gyereket, mert abból jön a zsé. A másik előnye a dolognak, hogy aki közmunkán van, az nem ér rá napközben lovaskocsin járni a vidéket, és "szerezni" azt amit lehet. És ha az, aki ebben a kultúrában él azt látja, hogy dolgozni kell, és az boldogul jobban aki többet tanult, akkor már megvan a tanuláshoz is a motiváció.
Ma, Magyarországon sehol nem az a szűk keresztmetszet, hogy a gyerek nem jut könyvhöz, nincs villany, van nincs ideje tanulni mert a mezőgazdaságban kell dolgoznia. Az a szűk keresztmetszet, hogy jobb lógni a haverokkal, piálni, csajozni mint a könyv fölött görnyedni. Geeknek lenni ma még mindig nem menő, különösen egyes kultúrákban.

A nyolc elemis polgár pedig vagy összeszerel, vagy közmunkán van, vagy a kocsmában ül. A 25 éves, funkcionális analfabéka rétinégerből nem fogsz egy átképzéssel villamosmérnököt csinálni. De még az összeszerelésnek is vannak korlátai - Indiában ezt sokkal olcsóbban megcsinálják.

"Az ország érdeke, hogy minél több magas hozzáadott értéket előállító, megfelelően képzett, tisztességesen kereső és kellőképpen megbecsült munkavállalónak kínáljon lehetőséget."
Ja. Kicsi szoftverfejlesztő cégünknél (ide költözött nyugat-európai multi, 100 fő körül) jelenleg 3 ember foglalkozik főállásban toborzással... Persze két hetes OKJ-n végzett webfejlesztő lenne, csak ide nem igazán ez kell. Viszont, ha én frissen végzett egyetemista lennék, idehaza max. úgy 2-3 évet húznék le hogy legyen pici gyakorlatom, és már húznék is nyugatra. Mert ugyan a hazai fizetések sem rosszak, de az angoloknál picit azért jobban lehet ezzel keresni.

"a lakásállomány fokozatos energetikai korszerűsítésével több 10 ezer munkahelyet teremtünk az épületszigetelés és a zöldenergia-ipar területén"
Az a gond ezzel, hogy ez kb. hasonló dolog mint a közmunka. Ha állam bácsinak van pénze hogy finanszírozza, akkor Gipsz Jakabnak van munkája. Ha nincs, akkor nincs. És állam bácsinak mostanság azért túl sok pénze nincs.
süti beállítások módosítása