Ellenségünk a közöny, szövetségesünk minden változást akaró fiatal.

ZöldFront

BALOLDALT A HATÁRON TÚLRA!

2015. június 12. - .ZF.

Már öt éve, hogy az Orbán-kormány elfogadta az egyszerűsített honosításra vonatkozó eljárást, a külhoni igénylők száma pedig folyamatosan nő. Miután az adott személy megkapja állampolgárságát, választójoggal rendelkezik Magyarországon, így befolyásolva az anyaország politikai viszonyait. Ezek a szavazók mindeddig a jobboldal javára billentették a mérleget. Az ok teljesen érthető. Ettől eltekintve a felnövekvő generációnak már szüksége van a baloldalra, annak koncepciójára, és ideológiájára. 

 

Pár napja az egyik vezető szlovákiai magyar hírportálon jelent meg egy cikk, miszerint a Jobbik, különböző külhoni civil, és diákszervezeteknek pénzügyi támogatást adott. Az ügy még 2012-ben történt, ez azonban csak most látott napvilágot. Az érintettek nem tagadták a tényt, elismerték pályázásukat ezekre az összegekre, mondván, több másik párthoz is beadták igényüket, érdemi válasz azonban tőlük nem érkezett. Jobbikhoz való kapcsolatuk egyértelmű, erre a kérdésre azonban csak kitérő válaszokat adtak. Többek közt ilyen pénzekből szabadegyetemet rendeznek Martoson.

Ez  a nemzeti radikalizmus jelenlétének csak egy példája. Meg a jobboldalé úgy általában. 2010-ben ugyanis a Fidesz az állampolgársági döntéssel népes külhoni szavazótábort szerzett magának. Ezt a csoportot legfőképpen az idősebbek alkotják, hisz ők azok, akik éltek/élhettek, mikor a Felvidék még Magyarország része volt, eredetileg magyar állampolgárként születtek, és mindig is vágytak arra, hogy az anyaországhoz tartozzanak. A szélsőjobb inkább a fiatalok körében indult hódító hadjáratra, tipikusan olyanok közt, akik a "Trianon" szó hallatára vöröslő fejjel kezdik el terjeszteni az igét. Itt ugyanis Trianon még mindig élő dolog, elég csak az egyre népszerűbb autonómia-témára gondolni, mely egyfajta revíziós törekvésnek is tekinthető. De ez így nem teljesen igaz.

20141204nepszavazas-20041.jpg

               Népszavazás Magyarországon 2004-ben. (origo)

 

A határon túli magyarság és a magyarországi baloldal viszonya mélypontjának lehet tekinteni a 2004-es népszavazást. Ez a kezdeményezés eredetileg teljesen más célból indult, a kettős állampolgárság kérdését pedig később adták hozzá. Az akkori kormánypárt, valamint több másik baloldali párt teljes mellbedobással ellenezte, és elutasította ezt a kérdést, híveit arra bíztatva hogy szavazzanak a kettős állampolgárság ellen. A népszavazás végül eredménytelenül zárult, de ez pont elég volt ahhoz, hogy a külhoniak az azt támogató Fideszhez, vagy épp a Jobbikhoz forduljanak.

Szemléletmódban azonban van némi különbség. A februári szlovákiai népszavazáson, melyet a "család védelmére" írtak ki (valójában inkább a melegjogok sárba tiprására), a szlovákiai magyarok jól vizsgáztak. Az országos átlag 21%-os volt, míg több magyar többségű járásban a 10%-ot sem haladta meg a részvételi arány. Tulajdoníthatjuk ezt az érdektelenségnek is, a valóság igazából ennél pozitívabb. A magyarok többsége egyszerűen nem lelte örömét abban, hogy mást olyan jogoktól fosszon meg, amik meg kéne, hogy illessenek egy adott személyt.

 nepszavazasmagyarplakat3somi.jpg

                          A magyarok nemet mondtak. (Kettős Mérce)

 

A szlovákiai magyar fiatalok pedig már mindinkább zöld/újbaloldali/liberális szemlélettel látják a világot. Ők talán vegyes házasságban élő szülők gyermekei, ahol a fiatal mindkét részről különböző nyelvet, kultúrát tanul, így elfogadóbb lesz másokkal szemben, egyben nyitottabbá válik a világra. Talán két tannyelvű iskolába jár, ahol tanul a másik nemzet irodalmáról és a történeleméről, ezáltal könnyebben megértve mások helyzetét. Itt pedig találkozik a baloldal, liberális világszemléletével. Az elfogadással, a nyitottsággal. Jobban megnézve az autonómia, és a nyelvhasználat ügye is mind ide tartozik, hisz ez ugyanaz a szabadság, egyenlőség melyre a külhoni magyarság és az új magyar baloldal felesküdött.

 

Viola Kristóf

ZöldFront tag, szlovákai magyar.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfront.blog.hu/api/trackback/id/tr827536988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gizella Szabómihály 2015.06.12. 18:32:52

Tisztelt Viola Kristóf!

Azt írja magáról, hogy szlovákiai magyar. Ha valóban az volna, akkor tudná, hogy Szlovákiában nincsenek kéttanyelvű szlovák–magyar iskolák. A magyar iskolába járó diákok természetesen tanulnak szlovákul, de a tannyelv csak magyar ezekben az iskolákban. A vegyes házasságból származó gyermekek pedig rendszerinti szlováknak vallják magukat, és szlovák iskolába is járnak (erre nézve van szakirodalom, érdemes megnézni), ezért kérdéses, mennyire minősíthetők be az ilyen személyek a szlovákiai magyar közösség tagjának.

Én viszont szlovákiai magyar és kutató vagyok, éppen ezért nem tudom, mire alapozza fenti állításait, mármint a szlovákiai magyar fiatalok tudatosan elutasították a népszavazást, mert "zöld/újbaloldali/liberális szemlélettel látják a világot".
Tájékoztatásául közlöm, hogy Szlovákiában a legtöbb népszavazáson a részvétel nem érte el az érvényességhez szükséges 50%-ot, ebben az esetben a részvételi arányt az északi, északkeleti járások hagyományosan vallásosabb lakossága "nyomta meg". Igaz ugyan, hogy az idősebbek hagyományosan aktívabbak a választásokon, ezért ebben az esetben is valószínűleg többen járultak az urnák elé, mint a fiatalok. Viszont tudtommal nem készült olyan felmérés, amely arra irányult volna, hogy általában és speciálisan a magyar fiatalok (származzanak etnikailag homogén vagy vegyes házasságból) körében mennyiben tért el a szavazási kedv a korábbi népszavazásokhoz / választásokhoz viszonyítva, illetve a szavazástól való távolmaradást mennyiben motiválta a kérdések tudatos elutasítása. Véleményem szerint egyébként ha valóban erről lett volna szó, akkor az érintettek elmentek volna szavazni, és nemmel szavaztak volna.
A másik probléma, amelyre ki kell térni, a tolerancia és a részvétel kapcsolata. Ha valóban úgy volna, ahogyan állítja, akkor Pozsonyban és Pozsony környékén – ahol szintén alacsonyabb volt a részvétel – csupa, a mindenféle másságot toleráló, baloldali/zöld/liberális nézetű személy élne, ez pedig szintén nincs így (pl. a pozsonyi Pride-ot nem tartják meg).

Tehát azt ajánlom önnek, hogy bár csak egy blogról van szó, azért nézzen utána a dolgoknak, mielőtt valamit leír.

Viola Kristóf 2015.06.12. 19:55:59

Kedves Gizella! Az írás személyes tapasztalataimat és észrevételeimet tartalmazza. Szlovákiai magyar fiatalként, itt élve születésem óta, teljesen szubjektív cikket fogalmaztam meg, kérem ezt figyelembe venni és tiszteletben tartani az esetleges kritika megfogalmazásánál. Köszönöm!
süti beállítások módosítása